Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium felvételi tájékoztatója a 2020/2021-as tanévre

Az intézmény a nyolcosztályos gimnáziumba, illetve a nyelvi előkészítő évvel induló hatosztályos gimnáziumba hirdet felvételt.

A hatosztályos gimnáziumi osztályon belül tanulmányi területeket különböztetünk meg aszerint, hogy az első idegen nyelv, az angol mellett, melyik második idegen nyelvet fogják tanulni a diákok. Német, francia vagy orosz nyelv tanulására nyílik lehetőség. A nyolcosztályos gimnáziumi osztályokon belül nem különböztetünk meg tanulmányi területeket. A keretszámok: a nyolcosztályos gimnáziumban 36 fő, a hatosztályos gimnáziumban 32 fő. A diákokat a szülők jelentkeztethetik iskolánkba, az általános iskola közreműködése nem szükséges.

Felhívjuk a kedves érdeklődő szülők és diákok figyelmét, hogy 2019. november 13-án 18 órától bemutatkozó és tájékoztató előadást tartunk az iskola dísztermében. Az előadás után a résztvevők személyesen is feltehetik kérdéseiket a gimnáziumi képzéssel és a felvételi eljárással kapcsolatban.

A felvételi eljárás

Iskolánkban a felvételi eljárásnak két része van: írásbeli és szóbeli vizsga. Az írásbeli vizsga az Oktatási Hivatal által központilag kiadott egységes, kompetenciaalapú feladatlapokkal megszervezett vizsga matematikából és magyarból. A szóbeli meghallgatást az iskola szervezi. Itt a felvételizők szövegértési és kommunikációs képességét, matematikai-logikai gondolkodását és kreativitását, együttműködési készségét mérik fel a vizsgáztatók. A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezőket 6-8 fős, a hatosztályos gimnáziumba jelentkezőket 3-5 fős csoportokban hívjuk a szóbeli vizsgára.

A 8 és az 1+6 évfolyamos képzésre való felvétel alapja:

  • az általános iskolai félévi értesítő 25%-ban,
  • a matematika és magyar írásbeli dolgozat együttes pontszáma 50%-ban,
  • a szóbelin való szereplés 25%-ban.

A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező negyedik osztályos tanulók félévi osztályzatai közül – a maga-tartás és a szorgalom értékelésén kívül – az összes tantárgy értékelését figyelembe vesszük. Ha a tanulót csak szövegesen értékelték, akkor félévi eredményeit iskolánk tanítói váltják át pontokra.

A hatosztályos gimnáziumba jelentkező hatodik osztályos tanulók félévi osztályzatai közül csak a matematika, a magyar, a történelem (vagy társadalomismeret), a természetismeret és az idegen nyelv osztályzatokat vesszük figyelembe.

A jelentkezés módja és ideje

Az írásbeli vizsgára abban az egyetlen intézményben kell jelentkezni, ahol a tanuló a felvételit szeretné írni. Ha a gyermek több olyan gimnáziumba jelentkezik, amelyik megkívánja az írásbeli vizsgán való részvételt, akkor ő maga dönti el, melyikbe nyújtja be az írásbeli vizsgára való jelentkezési lapját. Az írásbeli felvételi vizsgára 2019. december 6-ig lehet jelentkezni a megfelelően kitöltött jelentkezési lappal, amely az iskola portáján beszerezhető, illetve az iskola vagy az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető. A jelentkezési lapot, ha a tanuló az írásbeli felvételi vizsgát intézményünkben kívánja megírni, postai úton vagy személyesen az iskola portáján lehet benyújtani. A sajátos nevelési igényű tanulók esetében szükséges a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó szülői kérvény és a szakértői vélemény csatolása. Az írásbeli felvételi időpontjáról külön értesítést nem küldünk.

Az írásbeli vizsga országos időpontja 2020. január 18. (10.00 – 12.00). Betegség esetén, amennyiben a tanuló erről orvosi igazolással rendelkezik, lehetőség van pótló írásbeli dolgozat megírására. A pótló írásbeli országos időpontja 2020. január 23. (14.00 – 16.00).

Az iskolánkban felvételit írt tanulók a dolgozatokat megtekinthetik és a javítással kapcsolatos észrevételt tehetnek. A január 18-án írásbeli felvételizők 2020. január 24-én, a január 23-án írásbeli felvételizők pedig 2020. január 31-én, 8.00 és 16.00 között. Az írásbeli vizsga részletes eredményeit tartalmazó hitelesített értékelő lapot mindenkinek 2020. január 31-én, 8.00 és 16.00 között adjuk át.

A jelentkezési szándékot a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerből nyomtatott tanulói adatlap és jelentkezési lapok segítségével kell jelezni. Az összes választott intézményt és tanulmányi területet tartalmazó tanulói adatlapot az azon megtalálható címre kell elküldeni a Felvételi Központnak. Több tanulmányi terület megjelölése esetén a Felvételi Központ területkódonként állítja majd sorba a rangsorok alapján a diákokat. Az egyes intézményekre vonatkozó jelentkezési lapokat az adott intézményekhez kell eljuttatni. A tanuló középfokú iskolába történő tényleges jelentkezése egyúttal a szóbeli vizsgára való jelentkezés is. Iskolánkba történő jelentkezés esetén a jelentkezési laphoz mindenkinek csatolni kell az írásbeli vizsga eredményéről kapott igazolás és a félévi értesítő másolatát, valamint egy saját címre megcímzett, felbélyegzett borítékot. A tényleges jelentkezés határideje 2020. február 19. A jelentkezési eljárásról részletes leírás 2020. januártól az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) lesz található.

A szóbeli meghallgatásokra 2020. február 24. és 29. között kerül sor. A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők közül a 90 legjobb, a hatosztályos gimnáziumba jelentkezők közül pedig a 110 legjobb írásbeli eredménnyel rendelkező diákot hívjuk meg szóbeli meghallgatásra. A szóbeli vizsgára való beosztást 2020. február 21-én tesszük közzé az iskola honlapján.

A szóbeli vizsgák után kialakuló felvételi jegyzéket (ideiglenes felvételi rangsort) tanulmányi területenként 2020. március 16-ig tesszük közzé. 2020. március 20-ig a Felvételi Központnak megküldött módosító adatlappal módosítható a megjelölt iskolák, s azokon belül a megjelölt tanulmányi területek sorrendje. Új iskolát már nem, de a már megjelölt iskolákban új tanulmányi területet lehet szerepeltetni. 

Végleges eredmény 2020. április végére várható. A felvételi döntéssel kapcsolatos fellebbezést az iskolán keresztül a fenntartóhoz (ELTE Rektori Koordinációs Központ) lehet benyújtani.

 

Kiemelt adatok

Az iskola neve és elérhetőségei:
ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
Cím: 1146 Budapest, Cházár András utca 10.
Telefon: +36 1 3431731
Fax: +36 1 3436934
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.radnoti.hu

Az iskola OM azonosítója: 037802

 

A tanulmányi területek kódja:

Nyolcosztályos gimnázium Nyelvi előkészítővel induló hatosztályos gimnázium

8000 

6100 második nyelv: német
6200 második nyelv: francia
6300 második nyelv: orosz

 

 

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ELÉRHETŐSÉGEK

1146 Budapest Cházár András u. 10.

RADNÓTI HÁLÓZAT

Várunk minden Öregdiákot, Támogatót, Szülőt, Tanulót és Barátot, aki segíteni szeretne a Radnóti színvonalának fenntartásában, vagy csak érdekli, hogy milyen események zajlanak nálunk.

© 2020 ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium. Minden jog fenntartva.

Keresés